mandag 22. november 2010

Finset; oppsummering uke 46.

Uken startet i grålysingen mandag med et forferdelig lurveleven ved kråkefella. Kråkene skvatt rundt i alle himmelretninger og på sekunder hadde alle "skydd banen". Få fugler er i stand til å sette seg i så stor respekt og lage en slik oppstandelse i kråkeflokken. Ja, selvsagt var det en hønsehauk. Med elegant kroppsbeherskelse som alle og en enhver kunne misunne, manøvrete den seg mellom buskelegger i håp om å slå ei kråke. Denne gangen syntes det som om alle kråkene kom i sikkerhet.
Siden forsvant også hauken vekk fra området, men kom tilbake på ettermiddagen. Nå hadde den hoppet ned i fella. En ung hann satt der med store øyne og skjønte vel ikke helt hva han hadde begitt seg utpå.
Besøk av hauk i eller ved kråkefella fører til stor skepsis hos kråkene de første 1-2 dagene etterpå. Ingen kråker å se på lang avstand. Så var også tilfelle denne gangen. Og det til gangs. Hele uken var det bokstavelig talt helt tomt med kråker. Her var det noe som ikke stemte helt! Svaret kom lørdag. På ettermiddagen satt det en ny hønsehauk i fella. Denne gangen ei ung dame. Hun var svaret på den langvarige "tørken". Trolig har hun jaget rundt der de siste dagene og på nytt skremt vannet av de kråkene som etter skrekkopplevelsen på mandag hadde mannet seg opp til et nytt besøk ved fella.

Hønsehauk, 1K hann.

Kong vinter slapp litt på kuldegrepet sist i uken. Lørdag og søndag var temperaturen forsvarlig til to korte økter med nettfangst på foringsplassen. Endelig fikk jeg prøvd det nye heisnettet. Store forhåpninger til denne nyvinningen. Ut fra egen oppfatning av hva som er bra og dårlig, fungerte det bra.
Som merketallene under viser, er det fortsatt blåmeisen som dominerer. Nye individer uten ring kommer hele tiden inn og relativt få kontroller av fugler merket tidligere. Mon tro hvor alle kommer fra?
Gråsisiken streifer også fortsatt rundt en del. Fristelsen ble for stor, en kjapp test av gråsisklyd måtte bare prøves. Ikke så mange individene i farta, men det funket bra på de få som var i lufta. Dette korte stuntet med gråsisiklyd betalte seg bra. En flott voksen hann med ring fra Latvia hang i nettet. Artig!

Og tro det eller ei, uken sluttet slik den startet. I skumringen søndag kveld svingte en hønsehauk seg elegant rundt ved kråkefella. Vel, da er det bare å se fram til nye dager uten ei kråkefjær i siktet. (Selvsagt er det todelte "følelser" ute å går her. Alltid artig og spennende å merke fugler med krumt nebb, skarpt blikk og kvasse klør. Hadde en bare kunne vært litt Ole Brumm; ja takk, begge deler)

Merket uke 46; Blåmeis 60, dompap 4, grønnfink 16, grønnsisik 1, gråsisik 11, hønsehauk 2, kjøttmeis 6.
Totalt = 100 stk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar