mandag 12. september 2011

Hemsedal uke 36.

Værforhold og andre gjøremål sørget for at det ikke ble den helt store merkevirksomheten sist uke. Men noe ble det, dog ikke de helt store merketall og ingen ekstra spennende eller eksklusive arter havnet i nettet disse dagene.
Totalt ble det merket 185 fugler sist uke.

Jernspurv og rødstrupe ble også denne uken viet mest oppmerksomhet. Syntes fortsatt at det ikke er det helt store trekket med jernspurven.
Rødstrupen var helt fraværende de første dagene av uken. Slutten av uken dukket den opp i beskjedne antall. Og de som kom var i alle slags mulig drakter. Alt fra ungfugler som en kunne tro nettopp hadde hoppet ut av reiret, til flotte ungfugler i voksendrakt.

Gikk ut fra at forrige helg var siste helg med fangst i fjellet. Slik ble det ikke. I helgen - iallfall lørdag - var det endelig meldt fint vær, uten hverken vind eller nedbør. Da var det bare å pakke utstyr og komme seg til fjells grytidlig. Idet mørke ble avløst av skumring var mistnettene på plass.
Ikke overraskende var det jernspurven som dominerte her også. Sivspurv var også litt i farten.
Sivspurv, 1K hann.

Den store overraskelsen stod heipiplerka for. Med litt hjelp fra lyd var de plutselig der. Ikke så voldsomme mengder, men kjapt hadde 22 stk. fått ring om foten. Effekten av lyd avtok raskt, ingen innsig av nye trekkende individer. Trolig fanget jeg på de som var tilbake i nærmiljøet. Kontroller av 2 stk. som ble merket i slutten av juli forsterker den mistanken.
En liten flokk på 18 stk. med gråsisik og brunsisik fløy i samlet flokk inn i et av nettene. Ikke noe spesielt med det egentlig. Ofte havner sisikene i nettet flokkvis. Men det foruderlige med denne flokken var at det ikke var noen ungfugler. Alle var voksne under myting. 15 stk. var umerket og tre hadde ring fra før. En var merket som ad. juli 2010 og de to andre var merket som ad. juli i sommer.
Og jeg som trodde forrige helg var siste helg med blåstrupe. Det viste det seg å ikke være tilfelle. En fin hannfugl - juv.- fant vegen til nettmaskene.
Lørdagen ble avluttet med fangst etter perleugle på kvelden. Men det ble med håpet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar