onsdag 15. juni 2011

Blåstrupe - fjellets majestet.

Normalt har det ligget snø over fjellet som har umuliggjort framkomst til stølen før månedsskifte mai/juni eller seinere. I vår har det vært litt annerledes. Kombinasjon lite snø i fjellet og ekstremvarme i april sørget for at det var farbart tidlig i mai. Muligheten lå til rette for å få med seg ankomsten til, i mine øyne, fjellets vakreste fugl, blåstrupe. Fjellets majestet! Den korte og intense sangperioden til blåstrupen har alltid vært på hell når vi har kommet inn tidligere år.

Stort sett hvert år har et par blåstrupe hekket i vierkjerr inntil stølsvollen. Var den på plass i vierkjerret også i år?
Jo da, i slutten av mai sang den for full hals. Litt gnissende toner blandet med bjellelignende lyder hørtes ut over stølsvollen. Den er på plass. Spenning nummer én var over.
Neste spenning; var det en kjenning med ring eller har det en nykommer? Det vakre brystpartiet; lysende, glinsende klarblått med en rustrød strupeflekk midt i det blå avslørte at han satt i et briskekjerr. Satt litt klønete til slik at det var ikke mulig å se om den hadde ring eller ikke.
Vel, da var det bare å utfordre den med en som aldri gav seg med å fylle luften med de nydlige tonene. Under opprigging av CD-spiller og nett, syntes jeg at det kom noen toner fra andre siden av vollen. Var det en utfordrer eller hadde hannen flyttet på seg? Det var en utfordrer viste det seg.
Dette kunne bli en riktig artig økt, langt mer spennende enn en kunne håpe på.

Irritert og nysgjerrig på denne som bare sang og sang, gikk det ikke mange minuttene før hannen satt i nettet. Det viste seg å være en eldre fugl (3K+) uten ring.
Eldre hann

Hva med utfordreren på andre siden? Ville han også la seg lure? Kjapt dukket den også opp rundt nettplassen. Vinden hadde begynt å røre på seg slik at nettene ble litt for synlig. Skulle nå vinden bli den som ødela opplegget mitt!? Etter en liten stund med svirring rundt ble utfordreren uoppmerksom et øyeblikk og gikk i nettet. Det viste seg å være en umerket ung jypling (2K).Utfordrer 1, 2K

Vinden bare øket på, så det var bare å rigge ned utstyret. Overraskelsen var stor da det satt en hann til i nettet. Utfordrer 2 var også en ung hann.

Utfordrer 2, 2K

Dette kunne blitt riktig så moro hadde det ikke vært for vinden som gjorde forholdene umulig med videre fangst.
Spenningen nå blir nå å se om noen av disse etablerer seg ved stølsvollen. Eller om det kommer inn andre. Vi får se.
Jeg gleder meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar