søndag 9. oktober 2011

Høstfangst.

Til tross for snart 3 uker siden siste innlegg, er det egentlig ikke all verden som har skjedd i løpet av disse dagene hva fugler og merking angår. Litt fangst på foringsplassen og på de faste nettplassene. Totalt har det blitt merket 152 fugler.

Nettgatene i fjellet ble ryddet ned for i år 25. sept. Ikke mye fugl i fjellet og et litt halvhjertet fangstforsøk ga ikke mye resultat. Håndfull med sivspurv stod for brorparten av fangsten. Heipiplerke var tilstede i område i et beskjedent antall, men de brydde seg ikke i det hele tatt om artfrenden som sang ustanselig. Lurt før, tenkte de nok.
Siste fugl ut av nettet var ikke av de vanligste artene en fanger. Ei rugde fikk æren av å sette punktum for fjellfangsten i år. Artig fugl, men "håpløs" å fotografere spør du meg.

Fangsten nede i bygda har for det meste blitt gjennomført på foringsplassen. Nettplassen har også blitt forsøket 3 ganger, men få fugler fanget. Rødstruper, munk og gransanger er stort sett det hele.
På foringsplassen har grønnfinken gradvis blitt borte og lite innsig av nye fugler. Dens fravær regner jeg med bare er av kortvarig karakter. Bokfinken har også stor sett forlatt foringsplassen. Derimot har meisene overtatt som dominerende arter. Kjøttmeisen med for det meste umerka fugler. Av en eller annen grunn står 1K hanner for over 2/3 av fangsten.
Blant blåmeisen derimot er det mange kjenninger. Fugler merket på ettervinteren i år, høstmerkinger 2010 og endog to stk. merket som pullus i 2009. Moro å se at "fosterbarn" har overlevd så lenge og er i ferd med å ta fatt på sin tredje vinter.

Blåmeis,1K

Blåmeis,2K+

Også forsøkt med fangst av perleugle to kvelder uten resultat. Riktignok var det ei perleugle en kveld, men den satt på hempa til nettråen og lot seg ikke fange. Det er vel bare å innse at det er tomt med perleugler i mitt nærområde denne høsten.

Og så kom vinteren. Søndag 9. okt. våknet vi til et hvit, heldekkende teppe over eng og mark. Det signalisere at nå er det snart på tide å rydde vekk nett. Med håp om trosteflokker som velter inn over jordene, får de henge litt. Erfaringsmessig forsvinner den første snøen i bygda. I fjellet derimot kan det være mer tvilsomt, og det presser trosteflokkene ned fra høyereliggende strøk.

Tradisjonen tro dukket svarttrosten opp på foringsplassen ved første snøfall. Denne gangen var det en staselig kar kledd i helsvart som sørget for at tradisjonen ikke ble brutt i år heller.

Kråkefella ble ladet med mat for få dager siden. Bra timing om jeg skal si det selv. Snø resulterer ofte til at kråkene viser mer interesse for mat som ligger synlig og lettvint til. Også denne gangen gav det resultat. To ungkråker (1K) ble fanget søndag (9/10)ettermiddag.1 kommentar: