onsdag 10. februar 2016

Oppdatering av kråkemerking

I et tidligere innlegg skreiv jeg om at kråkene fra og med høsten 2015 ble merket med fargeringer i Hemsedal. Ettersom kråkefella har tatt seg en liten vintersiesta, kan man heller bruka tida til å oppsummere litt så lang. Totalt fikk 61 kråker fargering på seg i løpet av høsten 2015. Av disse var det endel ungfugler som ble merket for første gang, men også en god del eldre kjenninger som har fått metallring før som nå fikk ettermontert en fargering. Vi var veldig spente på om dette kunne bidra til en økt kontrollrate på fuglene. Tre av fuglene har dessverre blitt skutt. To av de i Oppland 40 km unna (men ved ulike lokaliteter), og én i Hol kommune her i Hallingdal. Men, to fugler har også blitt sett i live! Den ene, A005, ble sett her i Hemsedal 20. desember. Sist vi så noe til den var 21. november, da i kråkefella. Dette er en gammel kjenning som i 2008 ble merket som 3k+. Altså var den minst 10 år gammel da bildet under ble tatt!
A005, en lokal traver?
Den andre var A085. Den 18. november hadde vi den i kråkefella, og 21. november fikk vi en telefon fra en oppglødd Per Furuseth. Han lurte på om vi hadde kjennskap til den aktuelle fargeringen, noe vi vel måtte innrømme at vi hadde. På tre dager hadde den altså flydd 32 km (luftlinje). Ikke den mest imponerende strekningen, men i det minste var det en kontroll av et levende individ!

A085 på åte i Hol. Foto: Per Furuseth
Snart er vårtrekket til kråka i gang, og med det starter også kråkefangsten igjen. Forhåpentligvis blir det flere kråker som får en fargering om foten. I tillegg håper vi også det kommer inn flere kontroller. Kråkene er nå registrert på fargemerkingssida: www.ringmerking.no/cr. Dersom du ser ser ei kråke med fargering er det bare å rapportere funnet her, så får du umiddelbart vite fuglens livshistorie!

2 kommentarer:

  1. Så fint at oppmerksomheten blir dratt opp på Kråkene.Noen fantastiske fugler :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er lett å glemme kråkene, dessverre.

      Slett