fredag 8. mai 2015

Vår i lufta

Kalenderen viser mai, og vi nærmer oss sommeren med stormskritt. Riktignok er det lite som tyder på det om vi ser på termostaten. Etter påske, med unntak av ei langhelg, har det vært et surt og kaldt værdrag fra nordvest, og temperaturer rundt 5-6 grader har vært standarden. Ergo er det lite som minner om sommer sjølv om bjørka snart har ikledd seg sine grønne blader igjen.
Hemsedal er vel ikke kjent for å være en "hot spot" for fuglearter, og vi kan vel ikke skimte med de helt store sjeldenhetene. En gang i ny og ned detter det alltids ned noe her som alle andre steder i landet, men hyppigheten av dette er altså som sagt heller lav. I år har det riktignok blitt lagt ned en betydelig større innsats av både undertegnede og undertegnedes far i å få en oversikt over hva som faktisk dukker opp innenfor kommunegrensene. Til tross for vår ørkenlignende tendenser (fuglemessig), har vi enkelte oaser som vi har sjekket ut jevnt og trutt fra slutten av mars. Og antall timer ute har gitt uttelling.

Nasjonale sjeldenheter har vi ikke hatt, men det har vært flere arter som vi anser som sjeldne her oppe. Tidlig i april dukket det opp både ei skjærpiplerke og en svartrødstjert. Begge har blitt sett innenfor kommunegrensene tidligere, men kun ved én anledning hver. Etter hvert som april gikk sin gang, kom også noen småflokker av kortnebbgås i plogformasjon på vei til Svalbard. Dette er noe vi ser hvert år, men i år har det vært tre stk. som tok seg en siesta på ferden nordover. Og det viser seg at siestaen ble lang, for de har vært stasjonære her nå de tre siste ukene og ble sett seinest i dag (7/5-15) på det samme jordet som de har holdt seg på hele tiden.

Svartrødstjert

Rovfugler er jo alltid artig. Vi har jo de vanlige som spurvehauk, dvergfalk og tårnfalk her hver sommer, men nå i trekktida sveiper det også innom flere andre arter. Myrhauk har blitt sett relativt hyppig i vår, både hunner og hanner. I tillegg har det også blitt sett havørn, fiskeørn og musvåk. Havørna har de siste årene blitt sett årlig, men fiskeørna er kun sett to ganger tidligere.

Av andre mindre vanlige arter kan vi blant annet nevne grågås, svartand, brunnakke og horndykker.

Den største overraskelsen fikk vi riktignok i dag. Isen har ikke helt gått overalt, og på Fagersetvannet fikk vi øye på 8 hvitkinngjess! For oss her oppe er dette nærmest som en bombe å anse, og så vidt jeg kan forstå er dette første gangen de har blitt sett i bygda. Og uansett art, følelsen av å se noe nytt er alltid god.

Hvitkinngås. På vei til Svalbard?
 
(P.S. Antall ganger de ulike artene er sett i Hemsedal er basert på data fra Artsobservasjoner.no)

1 kommentar: