søndag 20. mai 2012

I kontrastens rike.

Uteaktiviteter i subalpine/alpine områder tidlig sommer byr ofte på uforutsigbare og utfordrende forhold. Det ene året er veiene kjørbare, neste år på samme tidspunkt er det heldekkende snøteppe.
18. mai var tiden inne for en tur på stølen for å se om stølsbua bar preg av vinterens besøk av Dagmar, og hvordan det stod til med fuglenes retur fra overvintringområdene.
Det betyr med andre ord en tur fra ett dalføre over til et annet.

Mai 2012 var utgaven med heldekkende snødekke. Da var valget: ski første halvdel og fotturist resten, eller sykkeltrilling kombinert med sykling?
Etter kort for-mot diskusjon, ble junior og undertegnede raskt enige om at siste alternativ totalt sett var det beste.
Trilling av sykkel over snø ser unektelig noe menigsløst ut.

Men når dalen endelig kom til syne, og vi kunne sette oss på sete å benytte sykkelen til det den normalt brukes til, tok vi fort igjen tapt tid over fjellet.


Det første som møtte oss var gjøken. Godt å høre at den fortsatt er på plass i høyerliggende strøk. I dalbunnen har den neste vært fraværende de siste årene. 10-12 år tilbake var den å se og høre hyppig. Nå er den nærmest en sjeldenhet.
En annen art som vi også var nysjerrige på om var på plass, var blåstrupe. Joda, den var å høre og se. Dog ikke i de helt store mengder. Trolig var det i tidligste laget for hovedmassen.

Til tross for en kald og tidvis kraftig vind, ble det rigget noen nett. Spenningen var å se om batteriet hadde overlevd vinteren og kunne levere litt strøm til CD-spilleren. Blåstrupehannen trenger en utfordrer. Joda, det funka, batteriet hadde litt energi å avse.
Hannen som sang for full hals, trengte ikke mange sekund før den ville jage bort inntrengeren. Og der hang den. Spenningen var da; umerket eller hann fra sist år?
Umerket voksen hann var svaret.
Nestemann hang også fort i nettet. Også den karen var av eldre utgave og umerket. Siden var det ikke flere hanner å observere eller høre, så det ble med disse to. Førstemann som ble fanget var skikkerlig forbannet på inntrengeren. Tre ganger etter merking ble den fanget. Dette var tydeligvis hans område.

Merket:
Løvsanger 6
Blåstrupe 2
Sivspurv 1
Jernspurv 1
Ringtrost 1
Totalt 11 stk.
I tillegg ble det kontr. to løvsangere. Begge merket i samme nettoppsett. Hhv. merket som voksen i 2011 og som ungfugl i 2010.

Alltid artig å merke ringtrost. Denne gangen en staslig kar i sin fineste bryllupsdrakt.

Uansett, en flott tur ble det i kontrastens rike. To årstider i løpet av to timers gange/sykling. Fasinerende og berikende på naturopplevelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar