Ikke mange, men noen få grønnfink og dompap har de siste dagene slått seg sammen med en ørliten bestand med "stamfugler" av meiser. Nå, som tidligere i vinter, dominerer blåmeisen.
Dette faktum at det var litt mer fugler tilstede - samt at vær og vindforhold var ok - måtte jo bare resultere i en liten økt med fangst søndag formiddag. Endelig!
Ikke så voldsomme mengder, 13 nymerkinger og 9 kontroller. Blåmeis 5, granmeis 4, kjøttmeis 2, grønnfink 1, dompap 1. Alle kontrollene - unntatt én - var merkelig nok fra høstmerking i september og oktober. Unntaket var en blåmeis som ble merket som pullus i 2009.
Kråkefella ble "ladet" med mat på søndag, så da gjenstår det å se hvor lenge det går før noen kråker eller skjærer finner fristelsen for stor og hopper ned i fella.
Det ble meldt inn tre funn av kråke i løpet av få dager i januar. Alle fanget og avlivet i kråkefelle i Figgjo, Rogaland. En ble merket mai 2009 og de to andre oktober 2009. Ikke noe stor overraskelse at det overvintrer kråker i Rogaland.
Mener å huske og ha lest eller sett på TV tidligere i vinter at det var skuddpremie på kråker i en eller flere kommuner i Stavangerområde. Omstendighetene rundt gjenfunnene kan tyde på at noen har fulgt oppfordringen og startet en offensiv mot kråkene i de trakter.
Det var et stort oppslag i Dagbladet om kråkefangst i forrige uke. Finner den dessverre ikke i nettutgaven.
SvarSlettBøndene på Jæren skal redde vipa. Det gjøres ved å fange og gasse i hjel kråker fra for eksempel Hemsedal. Av de samme menneskene som drenerer ihjel vipenes hekkeplasser og pløyer ned reirene deres. Eller har mink i bur som stikker av.
En ikke ukjent Mjøs ved Stavanger Museum var sitert i artikkelen, men den slags akademisk vås ville kråkejegerene ha seg frabet.
Du har nok rett Carsten, vipe og andre fugler blir nok brukt som vikarierende motiv for å rettferdiggjøre fangsten.
SvarSlett