mandag 14. mars 2011

Endelig!

Ikke mange, men noen få grønnfink og dompap har de siste dagene slått seg sammen med en ørliten bestand med "stamfugler" av meiser. Nå, som tidligere i vinter, dominerer blåmeisen.
Dette faktum at det var litt mer fugler tilstede - samt at vær og vindforhold var ok - måtte jo bare resultere i en liten økt med fangst søndag formiddag. Endelig!
Ikke så voldsomme mengder, 13 nymerkinger og 9 kontroller. Blåmeis 5, granmeis 4, kjøttmeis 2, grønnfink 1, dompap 1. Alle kontrollene - unntatt én - var merkelig nok fra høstmerking i september og oktober. Unntaket var en blåmeis som ble merket som pullus i 2009.

Kråkefella ble "ladet" med mat på søndag, så da gjenstår det å se hvor lenge det går før noen kråker eller skjærer finner fristelsen for stor og hopper ned i fella.
Det ble meldt inn tre funn av kråke i løpet av få dager i januar. Alle fanget og avlivet i kråkefelle i Figgjo, Rogaland. En ble merket mai 2009 og de to andre oktober 2009. Ikke noe stor overraskelse at det overvintrer kråker i Rogaland.
Mener å huske og ha lest eller sett på TV tidligere i vinter at det var skuddpremie på kråker i en eller flere kommuner i Stavangerområde. Omstendighetene rundt gjenfunnene kan tyde på at noen har fulgt oppfordringen og startet en offensiv mot kråkene i de trakter.

2 kommentarer:

  1. Det var et stort oppslag i Dagbladet om kråkefangst i forrige uke. Finner den dessverre ikke i nettutgaven.
    Bøndene på Jæren skal redde vipa. Det gjøres ved å fange og gasse i hjel kråker fra for eksempel Hemsedal. Av de samme menneskene som drenerer ihjel vipenes hekkeplasser og pløyer ned reirene deres. Eller har mink i bur som stikker av.
    En ikke ukjent Mjøs ved Stavanger Museum var sitert i artikkelen, men den slags akademisk vås ville kråkejegerene ha seg frabet.

    SvarSlett
  2. Du har nok rett Carsten, vipe og andre fugler blir nok brukt som vikarierende motiv for å rettferdiggjøre fangsten.

    SvarSlett