søndag 16. januar 2011

Finset, uke 1 og 2.

2011 startet som 2010 sluttet, det vil si litt fangst på foringsplassen. Stikkordet er gråsisik. Den dominerer nå fullstendig i kvantitet. Blåmeisen, som tidligere i høst/vinter var overlegen i antall, har gradvis forsvunnet. Kun få indvid tilbake med en og annen slenger uten ring. Grønnfinken har dukket opp igjen, men i meget beskjedent antall. Dompapen er heller ikke så spesielt tallrik.

Fuglene har vært urolige og rastløse de siste dagene. Ikke minket det mye på solsikkefrø i automater og på brettet. En spurvehauk har blitt observert i nærheten ved en par anledninger. Tenkte det var den unge hannen som ble merket siste dagen i desember som var tilbake og forårsaket urolighetene på foringsplassen. Søndag ettermiddag hang hauken i nettet, men det var ikke fuglen fra desember. En ny ung hann hadde dukket opp på arenaen.

Omsider kom det også snø i Hemsedal. Det som normalt faller i november og desember, kom i løpet de 4-5 første dagene av januar. Hadde håpet at det ville gi seg utslag i mer aktivitet i kråkefella. Men den gang ei. 
Kørpen (ravn) ble nok i en viss grad "presset ned" fra høyereliggende strøk og viste mer interesse for fella. Men de ble bare sittende i buskene og torde liksom ikke ta skrittet ned. Egentlig merkelig, en og annen overmodig og uerfaren ungfugl burde i det minste ha forsøkt seg på maten i fella. Tidligere har det hendt at det har vært opptil 7-8 stk. kørp i fella samtidig. Kanskje de er blitt "lurere" og mer skeptiske de siste årene? Ikke vet jeg.
Veldig lite med kråker også. Kun to nymerkinger og daglig kontroller av to gjengangere. Denne lave aktiviteten og det faktum at det nesten ikke er kråker å se andre steder i bygda heller, resulterte i at jeg stengte fella for videre fangst. Tar en pause til de gamle hannene begynner å røre på seg igjen. Normalt i starten av mars begynner de første å dukke opp. Det gjelder å ha de beste plassene når damene kommer tilbake fra sitt vinteropphold noe senere.

Merket uke 1 og 2: Blåmeis 6, dompap 26, grønnfink 6, gråsisik 109, kråke 2, spurvehauk 1.
Totalt = 153 stk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar